1.
Bungong Jeumpa
Cempaka
wangi (Magnolia champaca/Michelia champaca) adalah pohon hijau abadi
besar yang bunga putih atau kuningnya dikenal luas sebagai sumber wewangian.
Tumbuhan asal anak Benua India dan Asia Tenggara ini juga berguna kayunya dan
berfungsi pula sebagai penghias taman. Bijinya terbungkus oleh salut biji yang
disukai burung. Cempaka wangi adalah Flora identitas untuk Provinsi Aceh; di
sana dikenal sebagai bungong jeumpa. Biasanya tumbuhan ini banyak ditemui
dipekarangan rumah warga. Akan tetapi sekarang tumbuhan ini sangat jarang
ditemukan. Salah satu lokasi tempat tumbuh tumbuhan ini yaitu di pekarangan
Mesjid Jamik Peusangan, Matangglumpangdua, Kabupaten Bireuen.
Manfaat
dari tumbuhan ini yaitu :
1)
Manfaat lain
bungong jeumpa, didapat dari keharumannya yang khas, dapat diolah untuk bahan
dasar pembuatan parfum atau pewangi rambut. Saat masih kuncup pun, bunga ini
bisa dijadikan hiasan rambut. Atau, ditaruh dalam mangkuk yang berisi air dan
digunakan sebagai pewangi ruangan.
2)
Selain itu,
beberapa orang juga menggunakan bungong jeumpa sebagai campuran jamu. Karena
jika direbus, akarnya dapat dipakai untuk meredakan demam.
2.
Manggis
Manggis |
Manggis
(Garcinia mangostana) adalah tumbuhan tropika malar hijau dan dipercayai
berasal dari Asia Tenggara. Pokok manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25
meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah
manggis dikenali sebagai "ratu segala buah" sementara buah durian
(Durio spp.) dikenali sebagai "raja segala buah".
Terdapat
juga spesis/subspesis lain seperti berikut: Garcinia mangostana, Garcinia
pedunculata, Roxburgh, Garcinia Kydia, Roxburgh, Garcinia indica, Choisy
(Garcinia purpurea), Roxburgh; Brindonia indica dan DuPetit-Thouars. Manggis
antara tumbuhan yang lambat tumbuh dan tumbuhan tropika. Ia sensitif dan tidak
mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari 100F, biji benih mati pada
45F. Tumbuhan ini banyak ditemukan hampir disemua daerah di Aceh. Tumbuhan
Manggis ini banyak tumbuh di sekitar Gampong Tanjong Beuridi.
Manfaat
dari tumbuhan Manggis ini antara lain :
1)
Membantu
mencegah dan memerangi penyakit alzheimer dan parkinson
2)
Menghilangkan
alergi
3)
Menjaga
kesehatan usus, dapat mengatasi diare, sembelit, merangsang kesehatan usus
normal.
4)
Menjaga
kesehatan otak dan syaraf
5)
Mengatasi
katarak
6)
Sakit kepala
migrain
7)
Mengurangi
stres dan depresi
8)
Mengurangi
Kolesterol
3.
Mangga
Mangga
ataupun Pauh merupakan satu genus Mangifera tropika dalam famili Anacardiaceae.
Tiada orang yang tahu dengan tepat tentang tempat asalnya, tetapi kebanyakan
orang mempercayai bahawa pokok ini berasal dari benua Asia Selatan dan Asia
Tenggara, termasuk India Timur, Myanmar, dan Bangladesh, selepas rekod-rekod
fosil yang wujud sejak 25 hingga 30 juta tahun dahulu telah ditemui di sana. Tumbuhan
ini banyak ditemukan hampir diseluruh Kecamatan Peusangan. Hampir tiap rumah
memiliki satu atau dua pohon mangga.
Manfaat
mangga antara lain :
Pencegahan
Degenerasi Makula
Zat
antioksidan zeaxanthin ditemukan di dalam mangga yang menyaring sinar cahaya
biru, yang diperkirakan akan memainkan peran protektif dalam kesehatan mata dan
mungkin menangkal kerusakan dari degenerasi makula. Asupan buah-buahan yang
tinggi (3 porsi atau lebih dalam sehari), telah terbukti menurunkan risiko dan
perkembangan degenerasi makula terkait usia.
1)
Membantu
Pencernaan
2)
Zat Besi Tinggi
Untuk Wanita
3)
Pencegahan Asma,
dll
4.
Pisang
Pisang |
Manfaat
tanaman pisang :
1)
Daun pisang
biasanya digunakan sebagai alas makanan kerana ia menghasilkan bau yang harum
apabila terkena makanan yang panas. Daun pisang boleh digunakan sebagai
pelindung hujan, pembalut kuih, dan pembalut masakan seperti ikan bakar atau
kuih lepat.
2)
Batang pisang
pula boleh digunakan untuk membuat rakit. Selain itu batang pisang mempunyai
gentian yang banyak dan boleh diproses secara perdagangan untuk membuat tali
dan bahan seumpamanya seperti guni dan malah untuk tenunan pakaian. Serat pisang yang digunakan dikenali sebagai
serat Abaka. Di Okinawa, Jepun, baju yang dihasilkan dari serat pokok pisang
dikenali sebagai Bashofu dan kesenian menghasilkannya pula dikenai sebagai
Kijōka-bashōfu.
3)
Buah pisang
boleh dimakan masak begitu sahaja atau diambil semasa muda untuk dimasak
sebagai lauk, digoreng, dibuat sira, dibuat pengat pisang, dan dijadikan
kerepek. Selain buah pisang, jantung pisang juga boleh dibuat sebagai ulam
selepas dicelur. Batang pisang juga mempunyai empulur lembut atau dipanggil
umbut di tengah-tengahnya dan sesuai dijadikan sumber makanan.
4)
Kulit pisang
yang terhasil sebagai bahan sampingan dari pembuatan makanan lain seperti
kerepek, juga boleh diproses melalui proses penapaian untuk penghasilan alkohol
dan cuka makan.
Kelapa
atau juga dikenali sebagi nyiur adalah tumbuhan saka, tempoh ekonomi adalah
melebihi 25 tahun. Pokoknya boleh mencapai ketinggian 6 hingga 30 meter
bergantung kepada variasi. Ia didapati di semua kawasan tropika. Keseluruhan
pokok kelapa dapat dimanfaatkan kepada pelbagai guna. Pohon kelapa ini banyak
tumbuh hampir di seluruh Aceh, khususnya di kabupaten Bireuen, kampong saya
Lhok Bungengpun banyak di temukan pohon kepala ini.
Manfaat
yang dapat diambil dari pohon kelapa ini yaitu :
1)
Batang kelapa
boleh dibuat titi serta bahan pembinaan untuk rumah seperti papan, dinding dan
lantai
2)
Daun kelapa
boleh dibuat pembalut makanan
3)
Lidi kelapa
boleh dibuat penyapu
4)
Sabut kelapa
boleh dibuat tali
5)
Tempurung kelapa
boleh diproses menjadi ubat nyamuk dan barangan kraftangan
6)
Serbut sabut
boleh dibuat bahan reput dan kompos dalam pertanian
7)
Minyaknya
sebagai minyak masak, minyak pelita dan sabun
0 Komentar